Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o miętowym smaku na dużą blachę.
Forma 36 cm x 25 cm
Biszkopt:
Włączyć piekarnik na 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać.
Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C.
Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę.
Krem miętowy:
Do niewielkiego garnka wlać pół szklanki wody i wsypać landrynki. Gotować na niewielkim ogniu, aż landrynki się rozpuszczą.
Do drugiego garnka wlać 2,5 szklanki mleka, dodać 3 łyżki cukru. Zagotować.
W pozostawionej części mleka rozpuścić budynie.
Do gorącego mleka wlać rozpuszczone landrynki. Wymieszać. Dodać rozpuszczony proszek budyniowy i cały czas mieszając gotować przez chwilę, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć. Porcjami dodawać zimny miętowy budyń.
Gotową masę wylać na biszkopt. Na wierch wyłożyć herbatniki.
Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Następnie wlać tężejącą galaretkę. Chwilę miksować. Masę wyłożyć na herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce. Na wierzch można zetrzeć czekoladę.
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 76
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 75
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 76
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 75
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Składniki
Biszkopt: Włączyć piekarnik na 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C. Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę.
Krem miętowy: Do niewielkiego garnka wlać pół szklanki wody i wsypać landrynki. Gotować na niewielkim ogniu, aż landrynki się rozpuszczą. Do drugiego garnka wlać 2,5 szklanki mleka, dodać 3 łyżki cukru. Zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić budynie. Do gorącego mleka wlać rozpuszczone landrynki. Wymieszać. Dodać rozpuszczony proszek budyniowy i cały czas mieszając gotować przez chwilę, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć. Porcjami dodawać zimny miętowy budyń. Gotową masę wylać na biszkopt. Na wierch wyłożyć herbatniki.
Masa śmietanowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie wlać tężejącą galaretkę. Chwilę miksować. Masę wyłożyć na herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce. Na wierzch można zetrzeć czekoladę.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 49
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208