Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe beziki z pomarańczową nutką

Migdałowe beziki z pomarańczową nutką

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3024

Dodano:

Odsłon: 3128

Migdałowe beziki z pomarańczową nutką piecze się je błyskawicznie, są przepiękne i bardzo smaczne. Zamiast migdałów można wziąć orzechy, a sok z pomarańczy zastąpić cytryną.

Składniki

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 350 g mielonych migdałów lub orzechów
  • starta skórka z jednej pomarańczy ekologicznej
  • sok z połowy pomarańczy
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać strużką cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca. Dodać żółtko, mielone migdały, skórkę i świeży sok z połowy pomarańczy i ostrożnie zamieszać.

  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wybieramy końcówkę gwiazdkę. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać odrobinę soku pomarańczowego. Ważne jest, żeby masa dobrze się wyciskała. Dwie formki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać małe beziki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do15 minut. Wyjąć z pieca i ostrożnie ostudzić na kratce kuchennej. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń