Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe ciacha na walentynki

Migdałowe ciacha na walentynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1291

Dodano:

Odsłon: 130

Takie ciacha od serca dla zakochanych i nie tylko. Częstować się jak ktoś chętny.

Składniki

  • 250 gram masła
  • 3,5 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Sól szczypta
  • 7 łyżek migdałów tartych
  • 1/2 szklanki powideł domowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, cukier puder, sól, migdały tarte.

  2. Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek.

  3. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. .

  4. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blednerem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń