Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe ciacha na walentynki

Migdałowe ciacha na walentynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1541

Dodano:

Odsłon: 154

Takie ciacha od serca dla zakochanych i nie tylko. Częstować się jak ktoś chętny.

Składniki

  • 250 gram masła
  • 3,5 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Sól szczypta
  • 7 łyżek migdałów tartych
  • 1/2 szklanki powideł domowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Migdałowe ciacha na walentynki

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, cukier puder, sól, migdały tarte.

  2. Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek.

  3. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. .

  4. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blednerem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń