Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, mocno maślane ciasteczka w Halloweenowym klimacie. Paluchy Wiedźmy, ale z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasteczka są proste i pyszne.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1330
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5856
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18518
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1330
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5856
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18518
Składniki
Zimne masło kroimy w kostkę. Łączymy z mąką, mielonymi migdałami, cukrem pudrem, jajkiem, solą, proszkiem i aromatem waniliowym. Zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto powinno być zimne. Jeśli macie migdały w skórkach, to trzeba je obrać. Najlepiej zalać je wrzątkiem, a po 10 minutach odlać wodę i obrać.
Z lodówki bierzemy połowę ciasta. Resztę zostawiamy, aby ciasto się nie grzało. Z ciasta odrywamy mały kawałek, mniejszy niż orzech włoski. Rolujemy wałeczek (powinien być chudszy niż nasz palec). Wałeczki układamy na blasze. Każdy formujemy na kształt palca - w dwóch miejscach lekko dociskamy palcem, nożem nacinamy rowki, na końcu wciskamy całego migdała.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut zależnie od ich wielkości. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Ciasteczka suszymy na kratce. Najlepsze są następnego dnia.