Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowiec makowo-orzechowy.

Migdałowiec makowo-orzechowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17766

Dodano:

Odsłon: 1477

Ciacho ekspresowo się robi,lekko wilgotne ,pachnące i bardzo smaczne:)

Składniki

  • Margaryna Kasia
  • jajka 5szt.
  • mak 4 łyżki
  • orzechy włoskie 2 garści
  • śliwki suszone 5 dkg
  • rodzynki garść
  • jabłko 1 duże
  • mąka 3 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • śmietana 12% 500ml
  • pr.do pieczenia 3 łyżeczki
  • olejek migdałowy
  • starta czekolada 2 łyżki
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Migdałowiec makowo-orzechowy.

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch,dodawać po 1 jajku i dalej ucierać.
    Do utartej masy dodać mąką,śmietanę,pr.do pieczenia oraz mak i dokładnie zmiksować.
    Jabłko obrać ,pokroić w grubszą kostkę.Orzechy posiekać,śliwki pokroić.Dać wszystko do ciasta ,oraz rodzynki.Wlać cały olejek migdałowy.
    Delikatnie zamieszać i wylać na kwadratową tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Po wierzchu posypać startą czekoladą.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika,góra dól do 150st.
    Zwiększyć tem.do 190st.i piec do suchego patyczka około 40min.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń