Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowo-pomarańczowe ciasto z rabarbarem

Migdałowo-pomarańczowe ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 828

Dodano:

Odsłon: 1685

Ciasto wychodzi wilgotne, z pomarańczowym aromatem. Słodki smak złamany kwaśnym rabarbarem. Migdały w środku chrupią i nadają interesującą konsystencję. Letnie owocowe aromaty. Mi smakowało bardzo, więc pomimo że przepis nie był testowany kilkukrotnie to polecam.

Składniki

  • 550g rabarbaru
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 100g mąki
  • 100g posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • płatki migdałów do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
    W misce utrzeć mikserem na gładką puszystą masę masło i cukier.
    Dodać jajka i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać.
    Do masy dodać pokruszone migdały.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Przesiać do masła z cukrem i wymieszać do momentu aż składniki się połączą.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć połowę masy i poukładać na niej część pokrojonego rabarbaru.
    Posypać cukrem i przykryć pozostałą częścią ciasta.
    Na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałowymi.
    Piec ok. 1 godzinę, do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
    Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie przed przełożeniem na kratkę. Podawać całkowicie schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń