Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowy śmietanowiec

Migdałowy śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2512

Dodano:

Odsłon: 2278

Ciasto, które urzekło mnie smakiem. A jest bardzo proste do zrobienia. Delikatne placki migdałowe przełożone ubitą śmietaną kremówką nie są za słodkie. No chyba, że polejemy dużą ilością polewy czekoladowej :)

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 600 g
  • Mielone migdały - 100 g
  • Cukier puder - 150 g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Margaryna - 250 g
  • Śmietana - 3-4 łyżki
  • Jajka - 3 szt.
  • Starta skórka z cytryny - z 1/3 szt.
  • Masa śmietanowa:
  • Śmietana kremówka - 1 litr (dobrze schłodzona)
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Aromat migdałowy - kilka kropel lub 6 łyżek likieru migdałowego
  • Śmietan fix - 1 opakowanie (9g)
  • Dodatkowo:
  • Migdały - w platkach lub kostce - 50 g
  • Polewa czekoladowa - do ozdobienia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Migdałowy śmietanowiec

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mielone migdały, startą skórkę z cytryny, cukier puder i masło - wszystko siekamy. Dodajemy jajka i śmietanę i zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach (każdy). Upieczone blaty studzimy.

  2. Masa śmietanowa

    Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix i likier lub aromat migdałowy.

    Kruche blaty migdałowe przekładamy masą śmietanową. Cienką warstwą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta i ozdabiamy migdałami i polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia-p 21 lutego 2017 Biorę przepis. Lubię takie ciasta. Słodkie i pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń