Do góry

Desery Przepis na:

Millefeuille z kremem czekoladowym

Millefeuille z kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 1599

Millefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym wyciskanym przez szprycę cukierniczą, choć jest czasochłonny efekt smakowy jest tego wart. Cudownie wygląda i tak samo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych kremowych ciast.

Składniki

  • Spody:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego
  • Krem czekoladowy:
  • 25 dag mascarpone
  • 25 dag śmietany kremówki 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 10 dag czekolady deserowej
  • Lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
  • orzechowy krokant do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spody:
    Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty.
    Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą).
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c przez 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik i usunąć górną blaszkę oraz papier. Robić to zręcznie i w miarę szybko aby nie studzic piekarnika. Piec jeszcze 5-10 minut aż się lekko zrumienią. Uważać aby za bardzo się nie spiekły.
    Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie.

  2. Krem czekoladowy:
    Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego.

  3. Lukier:
    Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Mille-feuille

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń