Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na jednoporcjowe desery o smaku karmelowo-bananowym. Krem przygotowałem na bazie śmietany i mascarpone, a wszystko zaczęło się od domowego karmelu. Klasyczna kombinacja w małej formie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1352
Składniki
Przygotuj słony karmel. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i rozpuść go na niskim ogniu, stale mieszając. Rób to tak długo, aż rozpuszczony cukier nabierze bursztynowego koloru. Uważaj, żeby nie spalić cukru; jeśli tak się stanie, zacznij od początku.
Dodaj masło i energicznie mieszaj do połączenia składników, Dodaj partiami 150 ml śmietany, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Po dodaniu całej śmietany gotuj sos przez około 1, 2 minuty. Dodaj sól, ostatni raz wymieszaj. Gotowy karmel przechowuj w lodówce, w wyparzonym słoiki, do miesiąca czasu.
Za pomocą blendera, lub woreczka strunowego i wałka do ciasta, pokrusz ciastka owsiane.
Banany obierz i pokrój w ½ cm plasterki. Przełóż je do miski, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.
Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj delikatnie sylikonową szpatułką do połączenia składników.
Do naczyń o pojemności 200ml, w których będziesz podawać banoffee, wsyp 2 łyżki pokruszonych ciastek. Ułóż na nich kilka plasterków bananów. Banany polej łyżeczką karmelu, drugą łyżeczkę rozrzuć delikatnie po ściankach naczynia w ramach dekoracji. Śmietankę z serkiem mascarpone podziel równo pomiędzy naczynia. Gotowe banoffee udekoruj jeszcze bananami i kruszonymi ciasteczkami. Gotowe!
Smacznego!