Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na jednoporcjowe desery o smaku karmelowo-bananowym. Krem przygotowałem na bazie śmietany i mascarpone, a wszystko zaczęło się od domowego karmelu. Klasyczna kombinacja w małej formie.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1612
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2216
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 31
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 121
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1199
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1612
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2216
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 31
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 121
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1199
Składniki
Przygotuj słony karmel. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i rozpuść go na niskim ogniu, stale mieszając. Rób to tak długo, aż rozpuszczony cukier nabierze bursztynowego koloru. Uważaj, żeby nie spalić cukru; jeśli tak się stanie, zacznij od początku.
Dodaj masło i energicznie mieszaj do połączenia składników, Dodaj partiami 150 ml śmietany, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Po dodaniu całej śmietany gotuj sos przez około 1, 2 minuty. Dodaj sól, ostatni raz wymieszaj. Gotowy karmel przechowuj w lodówce, w wyparzonym słoiki, do miesiąca czasu.
Za pomocą blendera, lub woreczka strunowego i wałka do ciasta, pokrusz ciastka owsiane.
Banany obierz i pokrój w ½ cm plasterki. Przełóż je do miski, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.
Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj delikatnie sylikonową szpatułką do połączenia składników.
Do naczyń o pojemności 200ml, w których będziesz podawać banoffee, wsyp 2 łyżki pokruszonych ciastek. Ułóż na nich kilka plasterków bananów. Banany polej łyżeczką karmelu, drugą łyżeczkę rozrzuć delikatnie po ściankach naczynia w ramach dekoracji. Śmietankę z serkiem mascarpone podziel równo pomiędzy naczynia. Gotowe banoffee udekoruj jeszcze bananami i kruszonymi ciasteczkami. Gotowe!
Smacznego!