Do góry

Desery Przepis na:

mini bezy

mini bezy

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1778

Dodano:

Odsłon: 1023

Pyszne mini bezy z owocami,

Składniki

  • Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny,
  • Składniki na krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru,
  • Ponadto: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, listki mięty.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.

    Ubitą pianę wykładamy na pergamin za pomocą worka cukierniczego tworząc gniazdka o średnicy ok 8cm. . Piekarnik nastawiamy na 120oC pieczemy 25 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 100oC i tak pieczemy przez ok 45 minut.Bezy będą chrupiące z zewnątrz i wilgotne (piankowe) w środku. Bezy powinny wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  2. Krem: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

    Na środek bezy wykładamy krem. Dekorujemy owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń