Do góry

Desery Przepis na:

Mini pączki z wiśniami

Mini pączki z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 277

Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie !

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • ½ szkl. mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę.
    2. Do małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10.
    3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione przestudzone masło.
    4. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
    5. Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
    6. Ciasto dzielimy na małe części, z każdej formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy dżem. Zawijamy jak knedle i formujemy kulki. Układamy na blaszce.
    7. Wierzch pączków smarujemy mlekiem.
    8. Pieczemy ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
    Przestudzone pączki można udekorować lukrem lub czekoladą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lutego Przy takich maluchach, zawsze ma się wymówkę, żeby zjeść więcej ;) Raz na jakiś czas można zaszaleć, a pączki z takim nadzieniem smakują rewelacyjnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń