Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini ptysie przygotowujemy z ciasta parzonego. Jak dokładnie przygotować ciasto parzone możemy zobaczyć tu …… http://podstawygotowania.pl/2019/05/07/jak-przygotowac-ciasto-parzone-karpatka/
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 957
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 95
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4171
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 957
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 95
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4171
Składniki
Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, do uzyskania złocistego koloru. Śmietanę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier i serek mascarpone. Dzięki cukrowi z dodatkiem malin masa barwi nam się na różowo. Ptysie przekroić i nakładać masę, udekorować owocami.