Do góry

Desery Przepis na:

Mini ptysie

Mini ptysie

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 1748

Dodano:

Odsłon: 217

Mini ptysie przygotowujemy z ciasta parzonego. Jak dokładnie przygotować ciasto parzone możemy zobaczyć tu …… http://podstawygotowania.pl/2019/05/07/jak-przygotowac-ciasto-parzone-karpatka/

Składniki

  • Składniki na ciasto parzone:
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 125 g margaryny
  • 5 jaj
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • Składniki na masę:
  • 250 ml schłodzonej kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru malinowego lub cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza.

    Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta.

    Piec w piekarniku bez termoobiegu.
    Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną.
    Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, do uzyskania złocistego koloru.

    Śmietanę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier i serek mascarpone. Dzięki cukrowi z dodatkiem malin masa barwi nam się na różowo. Ptysie przekroić i nakładać masę, udekorować owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń