Do góry

Desery Przepis na:

Miodowa stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne i łatwe ciasto

Przepis dnia 2019-02-24
Miodowa stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne i łatwe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 5843

Dodano:

Odsłon: 7907

Zapraszam na pyszne i łatwe ciasto Stefanka składające się z miodowych spodów przełożonych kakaową masą grysikową. Ciasto jest mięciutkie, efektowne i bardzo pyszne

Składniki

  • *Przepis na blaszkę ok 25x25cm
  • 3 MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej -3 całe jajka
  • -0,5 szklanki cukru (szkl 250ml) -4 łyżki miodu
  • -1,5 łyżeczki sody-płaskie -130 g masła
  • MASA GRYSIKOWA -1 litr mleka -3/4 szkl cukru
  • -9 łyżek kaszy manny -2,5 łyżki kakao -250g masła lub margaryny
  • DODATKOWO -5 łyżek mleka -50g masła
  • -100g dowolnej czekolady -kilka orzechow włoskich do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Musi nam powstać piękne, gładkie ciasto. Jeśli się klei posypujemy troszkę mąką.

    Powstałe ciasto dzielimy na trzy równe części i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy część ciasta i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15 minut. Spody studzimy.

  2. MASA GRYSIKOWA

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier, kakao oraz masło lub margarynę. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia się masła.

    Do 250ml mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do lekkiego zgęstnienia. Ściągamy z ognia, odkładamy na około 10 minut i gorącą masą przekładamy miodowe spody. Polecam by ostatni spód ułozyć "do góry nogami" tak by wierzch ciasta był równiutki.
    Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

  3. Do miski dajemy czekoladę, mleko oraz masło i rozpuszczamy w mikrofali (u mnie 1 minuta) lub nad kąpielą wodną. Polewą polewamy ciasto, wyrównujemy, i posypujemy drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

  4. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    I gotowe :) Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo pyszne, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie za słodkie-bardzo polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Paninadeser 21 lutego Z kakaową masą jeszcze nie robiłam. Musi być pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 lutego Super ciacho, aż mi ślinka leci, bo stefanki dawno nie jadłem :) Cukiernia co prawda po sąsiedzku, ale nie wiem, czy teraz wypada iść, choć jeszcze czynna ;p
Pycha, mniam, mniam :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń