Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy pamiętam w święta pojawiał się na stole miodownik. Pachnący miodem, miękki, po prostu rewelacyjny :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Składniki
Z podanych składników na ciasto: Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x 30 cm) i upiec w temperaturze 170 na brąz, tj. około 15 minut (otrzymamy trzy blaty ciasta).
Z podanych składników na masę: W misce mieszamy 1 szklankę mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier zwykły - tak jak rozrabia się budyń (to jest nasza pierwsza część). W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka i masło (to jest druga część). Do mleka dodajemy pierwszą część i mieszając cały czas zagotowujemy. Masa musi zgęstnieć. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy, na to kładziemy drugi blat i wykładamy drugą część masy i na wierzch kładziemy trzeci blat.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przygotowujemy polewę. U mnie to czekolada. Składniki na polewę z czekolady: 100 g śmietanki 30% 100 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto. Smacznego :)