Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik to tradycyjne polskie ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Z powodzeniem jednak możne pojawić się także na świątecznym stole. Jego wykonanie jest dość pracochłonne, ale bardzo proste. Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać na kilka dni przed podaniem. Wypróbuj przepis na miodownik siostry Anastazji!
Posiekaj masło na nieduże kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski i zagnieć na gładką masę. Zwróć uwagę na wybór miodu (użyj ulubionego), ponieważ decyduje on o smaku ciasta.
Z ciasta uformuj 3 kule, owiń każdą folią spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj kulę na cienki placek i uformuj w prostokąt. Ułóż go na blasze piekarnika (rozgrzanego do 180°C), na papierze do pieczenia i wypiecz na złoty kolor. Potrwa to około 15 minut. Tak samo postąp z pozostałymi porcjami ciasta. Upieczone blaty ciasta przestudź, a jeśli masz na to czas – przechowaj parę dni w lodówce.
Gotuj w rondelku mleko z kaszą manną i cukrem waniliowym do chwili aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj zawartość rondelka, by nie powstały grudki.
Miękkie masło ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawaj do niej przestudzoną mannę, mieszając do czasu, aż powstanie jednolity krem.
Przekrój blaty na pół, dotnij identyczne prostokąty, a skrawki ciasta, które zostaną, rozkrusz w miseczce. Przełóż blaty kremem i przyprósz kruszonką z miseczki. Miodownik przechowuj w chłodnym miejscu.
Przepis dnia
Pyszne ciasto składające się z delikatnego biszkoptu, dwóch pianek śmietanowy...
Odsłon: 44281
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 45
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 330
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 45
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 330
Składniki
Posiekaj masło na nieduże kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski i zagnieć na gładką masę. Zwróć uwagę na wybór miodu (użyj ulubionego), ponieważ decyduje on o smaku ciasta.
Z ciasta uformuj 3 kule, owiń każdą folią spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj kulę na cienki placek i uformuj w prostokąt. Ułóż go na blasze piekarnika (rozgrzanego do 180°C), na papierze do pieczenia i wypiecz na złoty kolor. Potrwa to około 15 minut. Tak samo postąp z pozostałymi porcjami ciasta. Upieczone blaty ciasta przestudź, a jeśli masz na to czas – przechowaj parę dni w lodówce.
Gotuj w rondelku mleko z kaszą manną i cukrem waniliowym do chwili aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj zawartość rondelka, by nie powstały grudki.
Miękkie masło ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawaj do niej przestudzoną mannę, mieszając do czasu, aż powstanie jednolity krem.
Przekrój blaty na pół, dotnij identyczne prostokąty, a skrawki ciasta, które zostaną, rozkrusz w miseczce. Przełóż blaty kremem i przyprósz kruszonką z miseczki. Miodownik przechowuj w chłodnym miejscu.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 635
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 249