Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik to ciasto, które najczęściej pojawia się na stole w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest jednak tak pyszny, że często robię go bez specjalnej okazji.
Masło i miód roztapiamy w rondelku. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i jajka. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. dzielimy na 3 części. Schładzamy.
Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.
Tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby stykała się z budyniem – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Gotową masą przekładamy placki miodowe :ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto-masa
Wierzch przyozdabiamy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy – najlepiej na całą noc – aby miodowe placki nieco zmiękły. Miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Dzisiaj propozycja na śniadanie lub na obiad, czyli placki bananowe ze szczyp...
Odsłon: 165
Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dob...
Odsłon: 1022
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3247
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2174
Dzisiaj propozycja na śniadanie lub na obiad, czyli placki bananowe ze szczyp...
Odsłon: 165
Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dob...
Odsłon: 1022
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3247
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2174
Składniki
Masło i miód roztapiamy w rondelku. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i jajka. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. dzielimy na 3 części. Schładzamy. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor. Tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby stykała się z budyniem – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy placki miodowe :ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto-masa Wierzch przyozdabiamy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy – najlepiej na całą noc – aby miodowe placki nieco zmiękły. Miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Przepisy Desery
Desery
Najlepsze ciasto z owocami
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Najlepsze ciasto z owocami
Ciasto z babcinego przepisu. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Ja dodałam...
Odsłon: 292
Mój mocno bakaliowy keks
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 142