Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1136

Dodano:

Odsłon: 7787

Miodownik to ciasto, które najczęściej pojawia się na stole w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest jednak tak pyszny, że często robię go bez specjalnej okazji.

Składniki

  • 2 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • 130 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 350 g masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło i miód roztapiamy w rondelku. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i jajka. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. dzielimy na 3 części. Schładzamy.

    Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.

    Tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.

  2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby stykała się z budyniem – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu.

    Gotową masą przekładamy placki miodowe :ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto-masa

    Wierzch przyozdabiamy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy – najlepiej na całą noc – aby miodowe placki nieco zmiękły. Miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń