Do góry

Desery Przepis na:

Miodowy biszkopt z owocową pianką

Miodowy biszkopt z owocową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 1564

Biszkopt miodowy z lekką porzeczkową pianką na bazie bezy włoskiej.

Składniki

  • Forma do tarty o średnicy 30 cm:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cream of tartar
  • Pianka owocowa:
  • 200g owoców czerwonej porzeczki
  • 200g cukru
  • 100g białek
  • Dekoracja:
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miodowy biszkopt z owocową pianką

Przygotowanie

  1. Najpierw piekę biszkopt miodowy:
    Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem na sztywno z dodatkiem soli i cream of tartar. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku, a następnie powoli wlewam miód(powstanie kogel-mogel). Teraz przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią i mieszam dokładnie silikonową łopatką. Ciasto wylewam do natłuszczonej formy wysypanej mąką i piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 30 min(zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak że ciasto jest upieczone).Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej.

  2. Pianka owocowa:
    Umyte porzeczki miksuję blenderem na mus.

  3. Do musu wsypuję cukier, mieszam, gotuję około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C.

  4. Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynam ubijać na sztywno białka końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczam oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewam owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksuję 5 minut (krem nawinie się na rózgę).

  5. Krem od razu (jeszcze ciepły) umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką sferyczną i wykonuję kwiaty bezpośrednio na biszkopcie. Na kwiatach układam surowe porzeczki.

  6. Takie ciasto można zrobić np. z czarną porzeczką lub z wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń