Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny pomysł na lody, tym razem morelowe z dodatkiem mleka w proszku.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5348
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5348
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Składniki
Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości. Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy. Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy. Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką. PORADA: Jeśli mrozimy je dłużej niż 6 godzin trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.