Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mocno czekoladowe ciasto domowej roboty na pewno przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i wszystkim domownikom.
Tortownica o średnicy około 22 cm
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 105
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 137
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 83
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 173
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 105
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 137
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 83
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 173
Składniki
Zacznij przygotowania ciasta czekoladowego od przygotowania masy. Pokrój masło w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzej je wraz z czekoladą podzieloną na kostki. Mieszaj tak długo, aż składniki dokładnie się roztopią. Masa czekoladowa powinna być gładka.
Dodaj mleko do roztopionej czekolady z masłem. Odstaw do delikatnego ostudzenia.
Ubij cukier wraz z jajkami. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Przez kilka minut miksuj, aż masa będzie puszysta.
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Teraz połącz wszystkie składniki. Do mąki dodaj ubite jajka i masę czekoladową. Wszystko wymieszaj dosyć krótko, tylko do połączenia składników.
Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu.
Po tym czasie wystaw ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Mocno czekoladowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą na wiórki.