Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mocno czekoladowe ciasto domowej roboty na pewno przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i wszystkim domownikom.
Tortownica o średnicy około 22 cm
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3573
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3573
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Zacznij przygotowania ciasta czekoladowego od przygotowania masy. Pokrój masło w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzej je wraz z czekoladą podzieloną na kostki. Mieszaj tak długo, aż składniki dokładnie się roztopią. Masa czekoladowa powinna być gładka.
Dodaj mleko do roztopionej czekolady z masłem. Odstaw do delikatnego ostudzenia.
Ubij cukier wraz z jajkami. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Przez kilka minut miksuj, aż masa będzie puszysta.
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Teraz połącz wszystkie składniki. Do mąki dodaj ubite jajka i masę czekoladową. Wszystko wymieszaj dosyć krótko, tylko do połączenia składników.
Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu.
Po tym czasie wystaw ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Mocno czekoladowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą na wiórki.