Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podwieczorkowe orzechowe bułki chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Nadzienie robi się dosłownie w kilka sekund, ponieważ wystarczy zmielić orzechy. Syrop klonowy nadaje się dobrze do posłodzenia orzechów, bo jego charakterystyczny smak jeszcze bardziej podkreśla orzechowe nuty, dlatego nie szukałabym zamiennika.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 946
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 91
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2149
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 946
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 91
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2149
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Zmieszać w misce połowę mąki z drożdżami, mlekiem i jajkiem. Mieszać do otrzymania gładkiej masy, po czym przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie dodać resztę mąki, cukier, sól i masło (posiekane na drobne kawałki). W misce wszystko mieszać aż do odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać dodatkową mąkę. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie, uformować kulkę i odstawić w misce na 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło.
Na nadzienie w blenderze zmiksować orzechy pecan i migdały na proszek, dodać syrop klonowy i wymieszać do uzyskania konsystencji pasty. Pasta będzie dość gęsta i trudno jest ją gładko rozsmarować na cieście dlatego można dodać trochę więcej syropu klonowego albo poukładać ją w drobnych kawałkach i nie rozsmarowywać, też wyjdzie dobrze.
Ciasto rozwałkować do kształtu najbardziej zbliżonego do prostokąta.
Po nałożeniu nadzienia ciasto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki o grubości ok 2-2,5 cm. Do cięcia używam patentu z nitką opisanego w poście drożdżowe bułeczki z jabłkiem i żurawiną. Bułki - zawijasy ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem) i posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Piec 10-15 minut ( a w rzeczywistości do zarumienienia się bułek).