Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podwieczorkowe orzechowe bułki chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Nadzienie robi się dosłownie w kilka sekund, ponieważ wystarczy zmielić orzechy. Syrop klonowy nadaje się dobrze do posłodzenia orzechów, bo jego charakterystyczny smak jeszcze bardziej podkreśla orzechowe nuty, dlatego nie szukałabym zamiennika.
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 31
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 523
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 668
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 31
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 523
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 668
Składniki
Zmieszać w misce połowę mąki z drożdżami, mlekiem i jajkiem. Mieszać do otrzymania gładkiej masy, po czym przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie dodać resztę mąki, cukier, sól i masło (posiekane na drobne kawałki). W misce wszystko mieszać aż do odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać dodatkową mąkę. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie, uformować kulkę i odstawić w misce na 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło.
Na nadzienie w blenderze zmiksować orzechy pecan i migdały na proszek, dodać syrop klonowy i wymieszać do uzyskania konsystencji pasty. Pasta będzie dość gęsta i trudno jest ją gładko rozsmarować na cieście dlatego można dodać trochę więcej syropu klonowego albo poukładać ją w drobnych kawałkach i nie rozsmarowywać, też wyjdzie dobrze.
Ciasto rozwałkować do kształtu najbardziej zbliżonego do prostokąta.
Po nałożeniu nadzienia ciasto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki o grubości ok 2-2,5 cm. Do cięcia używam patentu z nitką opisanego w poście drożdżowe bułeczki z jabłkiem i żurawiną. Bułki - zawijasy ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem) i posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Piec 10-15 minut ( a w rzeczywistości do zarumienienia się bułek).