Do góry

Desery Przepis na:

Mój keks

Mój keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 9052

Dopracowywałam ten przepis długo. Ale było warto! Efekt finalny jest taki o jaki mi chodziło. Moja rodzina spałaszowała keks błyskawicznie. Otrzymałam też polecenie powtórzenia wypieku na Boże Narodzenie.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 20 dag (kostka) miękkiego masła
  • 1 aromat rumowy
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szkl. pokrojonych drobno moreli
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
  • Polewa:
  • sok z 1/2 cytryny + cukier puder
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć w misce mikserem z aromatem rumowym. Dodawać po jednym żółtku i ucierać nadal. Następnie do ciągle ucieranej masy dosypywać mąkę. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i nadal jeszcze chwilę ubijać. Odłożyć mikser. Białka delikatnie połączyć z bakaliami. Masę białkowo-bakaliową przenieść do drugiej miski. Przy pomocy łopatki całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary keksówki 11x31 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 minut. Po wystygnięciu, najlepiej następnego dnia, polewa z soku z cytryny i cukru pudru.

    Uwaga!
    Keks jest ciastem ciężkim i aby wypiek się udał trzeba przestrzegać kilku zasad:
    - jajka muszą mieć temperaturę pokojowa, a masło ma być miękkie
    - piekarnik naprawdę musi być nagrzany,
    - nie można go otwierać w czasie pieczenia,
    - dobrze jest ciasto przykryć papierem do pieczenia,
    - po upieczeniu zostawić keks w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń