Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki to słodkości, które przybyły do nas z krajów anglosaskich i zrobiły błyskawiczną karierę. Nic dziwnego – są po prostu pyszne. Z jakiejś przyczyny przylgnęła do nich polska nazwa „babeczki”, choć z tym wypiekiem mają niewiele wspólnego, nie licząc podobieństwa karbowanych papilotek do babeczkowych foremek. Odróżniajmy więc muffinki od polskich babeczek, by nikt nie poczuł się rozczarowany zaserwowanym deserem. Babeczki to „łódeczki” z kruchego ciasta wypełnione według uznania – kremem budyniowym, bitą śmietaną, masą czekoladową, galaretką i owocami… Muffinki powstają z ciasta ucieranego. Są chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku. Nie wymagają żadnych dodatków, choć oczywiście można dodać do nich np. konfiturę… Przyjrzyjmy się przepisowi na muffinki czekoladowe.
Podstawą ciasta na muffinki są jajka, cukier i mąka. Takie ciasto wiele „wybacza”. Nie ma większego znaczenia, czy użyjesz mąki tortowej czy pełnoziarnistej. Możesz zastąpić biały cukier brązowym, a zamiast 3 jajek użyć 2. Nie zapomnij dodać proszku do pieczenia i/lub sody, by ciasto miało szansę wyrosnąć.
Nieodzownym składnikiem ciasta na muffinki jest tłuszcz. Ciasta ucierane zwykle zawierają olej roślinny, ale możesz zastąpić go masłem. Do muffinek czekoladowych warto dodać prawdziwą czekoladę – będą wilgotne jak brownie. Jeśli masz ochotę na muffinki jogurtowe, w poniższym przepisie zastąp czekoladę i mleko szklanką jogurtu naturalnego!
Muffinki są smaczne bez jakichkolwiek dodatków. Możesz jednak urozmaicić ich smak, umieszczając w cieście owoce, orzechy, marcepan…wedle uznania. Po prostu wypełniając formę na muffinki ciastem, mniej więcej w połowie umieść dowolny farsz. Możesz też wmieszać do ciasta posiekane orzechy albo rodzynki. Dobrym pomysłem jest posypanie muffinek z wierzchu startą czekoladą lub inną posypką, która stanie się chrupka po wypieczeniu.
Muffinki najwygodniej jest upiec w specjalnej formie wyłożonej papilotkami. Jeśli nie dysponujesz tymi drugimi, z łatwością zrobisz je z kawałków papieru do pieczenia – wytnij z niego niewielkie koła lub kwadraty, uformuj na szklance o średnicy dołka w formie do muffinek – i papilotki gotowe. Jeśli nie masz specjalnej blaszki, możesz upiec muffinki np. w ramekinach albo innych żaroodpornych naczynkach. Nie zapomnij wyłożyć ich papierem!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4693
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4693
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Roztop w kąpieli wodnej masło wraz z pokruszoną czekoladą. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj całe jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) z cukrem trzcinowym. Cukier ma rozpuścić się w jajkach, ale nie staraj się napowietrzyć masy. Pod koniec miksowania połącz ją z mlekiem (także w temperaturze pokojowej).
Dodaj do masy jajecznej przestudzoną czekoladę z masłem oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Połącz wszystkie składniki trzepaczką.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej sypkie składniki do masy jajecznej. Zmiksuj krótko – tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 12 papilotek i formę na 12 muffinek. Powkładaj papilotki w dołki formy. Do każdej papilotki nałóż czubatą łyżkę ciasta. Następnie ułóż na środku po 3-4 maliny. Resztę ciasta rozłóż równomiernie pomiędzy 12 papilotek, zakrywając nim maliny. Na wierzchu każdej muffinki ułóż pół łyżeczki dropsów czekoladowych.
Wstaw formę z muffinkami na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, możesz nieco zmniejszyć temperaturę (do 160°C) lub skrócić czas pieczenia. Przed wyjęciem muffinek z piekarnika upewnij się, czy nie są surowe w środku. Wbij w jedno z ciastek patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znak, że muffinki są już dostatecznie wypieczone.