Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki cytrynowe z makiem są niesamowicie wilgotne, świeże i orzeźwiające. Świetnie się sprawdzą jako przekąska, deser czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wypróbuj ich raz, a będziesz bardzo często wracać do tego przepisu.
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2351
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 938
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7860
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 203
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 183
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2351
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 938
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7860
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 203
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 183
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i mak. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, olej, jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, ekstrakt cytrynowy, skórkę i sok z cytryny, mleko. Wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając silikonową szpatułką.
Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę. Formę na babeczki wyłóż papilotkami. Napełnij każdą z nich ciastem do ok. 4/5 wysokości. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz muffinki przez 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 8-10 minut. Wyjmij i po 5 minutach przenieś je na kratkę do ostudzenia.
Przygotuj lukier. W miseczce wymieszaj dokładnie sok z cytryny oraz cukier puder na jednolitą masę. Ciepłe jeszcze muffinki polej przygotowanym lukrem. Muffinki cytrynowe możesz podawać na ciepło od razu po przygotowaniu lub po całkowitym schłodzeniu. Przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku.