Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki cytrynowe z makiem są niesamowicie wilgotne, świeże i orzeźwiające. Świetnie się sprawdzą jako przekąska, deser czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wypróbuj ich raz, a będziesz bardzo często wracać do tego przepisu.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4150
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1118
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4150
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1118
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i mak. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, olej, jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, ekstrakt cytrynowy, skórkę i sok z cytryny, mleko. Wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając silikonową szpatułką.
Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę. Formę na babeczki wyłóż papilotkami. Napełnij każdą z nich ciastem do ok. 4/5 wysokości. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz muffinki przez 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 8-10 minut. Wyjmij i po 5 minutach przenieś je na kratkę do ostudzenia.
Przygotuj lukier. W miseczce wymieszaj dokładnie sok z cytryny oraz cukier puder na jednolitą masę. Ciepłe jeszcze muffinki polej przygotowanym lukrem. Muffinki cytrynowe możesz podawać na ciepło od razu po przygotowaniu lub po całkowitym schłodzeniu. Przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku.