Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki cytrynowe z makiem

Muffinki cytrynowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 577

Dodano:

Odsłon: 1588

Bardzo pulchne, mięciutkie o orzeźwiającym aromacie cytrynowym z dodatkiem maku, takie słodkie pieguski to muffinki na każdą okazję, są bardzo łatwe do przygotowania z łatwo dostępnych składników i co najważniejsze zawsze wychodzą, można je podać polane cytrynowym lukrem , to przepis z którym każdy sobie poradzi, pyszne!

Składniki

  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 cytryny
  • 1 torebka cukru ze skórką cytrynową
  • 1 i ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki suchego maku
  • Cytrynowy lukier do dekoracji
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Muffinki cytrynowe z makiem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na pianę, wlać olej, dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn oraz śmietankę, krótko zmiksować, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem i rózgą od miksera, lub łyżką krótko zmieszać ręcznie –tylko do połączenia-nie ubijać ciasta mikserem bo powstanie nam przy pieczeniu zakalec.

  2. Wylać ciasto do papierowych papilotek na babeczki do ¾ objętości.

  3. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na pieczeniu góra-dół około 30 minut-do suchego patyczka.
    Studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimne polukrować i posypać skórką z kandyzowanej pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń