Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowana przepisem foodmani na muffinki z daktylami, postanowiłam upiec je w innej wersji. Babeczki są lekkie, smaczne, zdrowe, a także dietetyczne ;) Te muffinki będą również idealną przekąską dla osób nie tolerujących glutenu :)
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 49
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 363
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4363
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 49
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 363
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4363
Składniki
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy 1 jej część w około 3 częściach wody. Wodę solimy i dodajemy do niej 1 łyżeczkę ksylitolu oraz kawałek masła. Kaszę studzimy.
Morele parzymy gorącą wodą, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.
Następnie przygotowujemy mąkę jaglaną*. 3 łyżki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy do momentu powstania mąki. * możemy użyć także gotowej mąki jaglanej
Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej papkę z moreli, 2 jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, mąkę jaglaną i wszystko miksujemy na gładką masę.
Na koniec powstałą masę przekładamy do foremek w kolejności: warstwa masy - pokrojone truskawki - warstwa masy. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Życzę smacznego! :)