Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie do zrobienia, pyszne w smaku, a do tego mięciutkie – takie właśnie są muffinki marchewkowe. Ich przygotowywanie to sama przyjemność, dlatego możesz do tego zaangażować przyjaciół albo dzieci!
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52150
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 163
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52150
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 163
Składniki
Marchewki obierz, odkrój końcówki i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Orzechy posiekaj drobno.
Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich cukier, cały czas mieszając. Następnie wmieszaj żółtka, jedno po drugim.
Wlej cienkim strumieniem olej, cały czas miksując do połączenia składników. Delikatnie wmieszaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Na koniec dodaj marchewkę i orzechy. Mieszaj zagarniając masę od dołu do góry, delikatnie.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Do foremek na muffinki marchewkowe wlej ciasto na 3/4 wysokości. Piecz 25-30 minut aż się zarumienią.
W tym czasie zrób krem. Mocno schłodzone mascarpone, śmietankę i cukier puder ubij na gładki sztywny krem. Przełóż do rękawa cukierniczego i kiedy muffinki marchewkowe ostygną, ozdób je. Możesz też udekorować wierzch ozdobami cukrowymi.