Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki śliwkowe bez dodatku cukru

Muffinki śliwkowe bez dodatku cukru

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 1596

Przepyszne małe muffinki, z kawałkami czekolady i nutą pomarańczową lub cynamonową. Do muffinek nie trzeba dodawać cukru, bo cała słodycz pochodzi z suszonych śliwek, które dodają także wilgotności.

Składniki

  • 3/4 szklanki suszonych śliwek
  • jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu lub skórka z 1 pomarańczy
  • łyżka siemienia lnianego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki śliwkowe bez dodatku cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki zalać wrzątkiem na 10 minut, po tym czasie wodę wylać, a śliwki bardzo drobno pokroić (pomogłam sobie blenderem ;)). W misce wymieszać mąki, proszek, siemię i czekoladę. W drugiej misce jajko, wodę, mleko, olej, śliwki oraz cynamon lub skórkę (skórkę można zastąpić kilkoma kroplami naturalnego aromatu pomarańczowego). Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Napełnić ciastem formę na muffiny wyłożoną papilotkami. Piec ok. 20 minut w 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń