Do góry

Desery Przepis na:

Muffinkowe choinki

Muffinkowe choinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2565

Dodano:

Odsłon: 4412

Święta coraz bliżej. Świetnie nadają się na świąteczny stół. Cieszą oko i przede wszystkim brzuszek. :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Muffinkowe choinki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia muffinek. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia, sól) i mieszamy ze sobą. Następnie w miseczce roztrzepujemy jajko i mleko. Do sypkich składników powoli wlewamy przestudzone roztopione masło i połowę jajka i mleka. Wszystko energicznie mieszamy i wlewamy pozostałą cześć jajka i mleka.

    W formie do pieczenia muffinków układamy papilotki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut.

  2. Kiedy babeczki całkowicie się wystudzą przechodzimy do robienia kremu. Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem z tyłu opakowania ( ja wybrałam wersję z samym mlekiem). Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Do pozostałego kremu dodajemy zielony barwnik spożywczy. Intensywność koloru zależy od ilości danego barwnika, także tutaj wedle upodobań kolorystycznych dodajcie.

  3. Zieloną masę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią wafelki do lodów od góry do dołu. Udekorowany wafelek stawiamy na muffince z białym kremem. Całość posypujemy cukrem perlistym i wkładamy do lodówki.


    RADA: Jeśli zielony krem nie będzie zbyt ścisły włóż go na chwilę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń