Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny bananowe z drobinkami czekolady

Muffiny bananowe z drobinkami czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1716

Dodano:

Odsłon: 1608

To miała być piękna niedziela, a za oknem szaro i mokro. Zatem trzeba jakoś rozjaśnić ten dzień. Postanowiłam zrobić szybkie muffiny bananowe (w zaledwie 30 minut!), których smak powinien poprawić mój humor. Żółty kolor bananów, pełen optymizmu oraz słodycz małych babeczek z drobinkami pysznej czekolady z pewnością sprawią, że „banan” zagości nie tylko na mojej buzi, ale również na twarzach moich bliskich.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • posiekana czekolada
  • Polewa
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffiny bananowe z drobinkami czekolady

Przygotowanie

  1. Banany obieramy i rozcieramy na miazgę (wrzuciłam do blendera). Do masy bananowej dajemy olej, cukier i miksujemy całość. Następnie wbijamy jajka i za pomocą miksera łączymy składniki. Stopniowo dosypujemy mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia).

  2. Rozgrzewamy piecyk do temperatury 180 stopni C. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Jeżeli nie mamy specjalnej formy muffinowej możemy użyć samych papierowych foremek, ale wtedy warto dawać podwójną ich warstwę, aby były bardziej sztywne i utrzymywały ciężar ciasta. Wnętrze każdej, papierowej foremki wypełniamy ciastem bananowym (ciasto nakładamy do 2/3 wielkości foremki). Posypujemy kawałkami czekolady. Babeczki wędrują do piecyka na ok. 20 minut.

  3. Po upieczeniu studzimy muffinki. Możemy ozdobić je polewą czekoladową (czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej odrobinę mleka żeby konsystencja była bardziej płynna i polewamy babeczki). Gotowe!

    Przepyszne, słodziutkie maleństwa w 30 minut!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 16 marca 2014 pyszne są, potwierdzam, banany długo trzymają wilgoć, na drugi dzień są równie smaczne, polecam wszystkim :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń