Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To miała być piękna niedziela, a za oknem szaro i mokro. Zatem trzeba jakoś rozjaśnić ten dzień. Postanowiłam zrobić szybkie muffiny bananowe (w zaledwie 30 minut!), których smak powinien poprawić mój humor. Żółty kolor bananów, pełen optymizmu oraz słodycz małych babeczek z drobinkami pysznej czekolady z pewnością sprawią, że „banan” zagości nie tylko na mojej buzi, ale również na twarzach moich bliskich.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1541
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 797
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1541
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 797
Składniki
Banany obieramy i rozcieramy na miazgę (wrzuciłam do blendera). Do masy bananowej dajemy olej, cukier i miksujemy całość. Następnie wbijamy jajka i za pomocą miksera łączymy składniki. Stopniowo dosypujemy mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia).
Rozgrzewamy piecyk do temperatury 180 stopni C. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Jeżeli nie mamy specjalnej formy muffinowej możemy użyć samych papierowych foremek, ale wtedy warto dawać podwójną ich warstwę, aby były bardziej sztywne i utrzymywały ciężar ciasta. Wnętrze każdej, papierowej foremki wypełniamy ciastem bananowym (ciasto nakładamy do 2/3 wielkości foremki). Posypujemy kawałkami czekolady. Babeczki wędrują do piecyka na ok. 20 minut.
Po upieczeniu studzimy muffinki. Możemy ozdobić je polewą czekoladową (czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej odrobinę mleka żeby konsystencja była bardziej płynna i polewamy babeczki). Gotowe! Przepyszne, słodziutkie maleństwa w 30 minut! Smacznego!