Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny dekorowane.

Muffiny dekorowane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8592

Dodano:

Odsłon: 9045

Musiałam sprawdzić czy uda mi się krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej, i udało się. Muffiny to takie zwyczajne z kawałkami czekolady, ale krem rewelka :) idealnie się nakłada, nie spływa, w smaku też dobry. I twierdzę że to nic trudnego :)

Składniki

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • krem maślany: 3 białka, małe
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła prawdziwego
  • szczypta soli
  • odrobina barwniku czerwonego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ucieramy jajka z margaryną i cukrem, dodajemy obie mąki, olej, proszek do pieczenia i ocet. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, wszystko jeszcze raz mieszamy. Nakładamy do papierowych foremek na muffiny, wkładamy do formy metalowej i pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

  2. Krem maślany:
    Ubijamy w miseczce ustawionej nad parą białka ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.
    Do wystudzonych białek dodajemy po trochu masło które pokroiłam w małe kwadraciki i było w temperaturze pokojowej.

  3. Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
    Ja na całym etapie ubijania kremu robiłam go robotem z końcówkami do ubijania piany.
    Krem możemy podzielić na kilka porcji i dodać do każdej inny barwnik, u mnie był czerwony sypki, rozmieszany w kropli wody.

  4. Mając już krem zabieramy się za dekorowanie.
    Nie mam profesjonalnych tylków cukierniczych tylko zwykły plastikowy dekor z 4 końcówkami metalowymi.
    I jak widać nawet na takim sprzęcie można :)
    Nakładamy krem do szprycy i dekorujemy według naszego pomysłu, dla uzyskania dwukolorowych muffin nakładamy ciemniejszy krem po ściankach dekoru a w środek biały krem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 03 października 2014 Muffinki cudne. Też mam taki zwykły sprzęt do dekorowania :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 03 października 2014 Śliczne te Twoje muffinki - małe cudeńka! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 października 2014 Aniu, muffinki wyglądają obłędnie, jak piękne kwiaty, a krem maślany biorę do wypróbowania, myślę że i do tortu się nada :) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 października 2014 jak dodać barwnik to odpada nie lubię chemii ,ale babeczki superowskie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń