Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 779

Dodano:

Odsłon: 1378

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym oraz delikatnym kremem na wierzchu jest to klasyk wśród wszystkich muffinek. To jeden z najprostszych oraz sprawdzonych przepisów na muffinki, które wyjdą każdemu! Przynajmniej powinny ???? Wychodzą dość wilgotne, mięciutkie i chętnie do nich powracam.

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 większe jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem wiśniowy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przestudzone, rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki wkładamy do większej miski. Całość miksujemy kilka sekund do momentu aż składniki się połączą. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że będą trochę gumowate. Przelewamy masę po jednej łyżce do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładamy łyżeczkę dżemu, przykrywamy drugą łyżką ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka).

    Gdy będą gotowe, przestygnięte wtedy przygotowujemy krem do dekoracji. Zimną śmietankę miksujemy wraz ze śmietan-fixem, cukrem pudrem, gdy będzie już sztywna masa to dodajemy mascarpone, dalej miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim wierzch muffinek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń