Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miały poprawić humor... I udało im się:) Coś dla wielbicieli średnio słodkich, kawowo-kakaowych deserów. Przepis zaczerpnięty z gazetki "Palce lizać"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25873
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3030
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25873
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3030
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Składniki
Formę na ok. 15 muffinek posmaruj stopionym masłem (jeśli używasz papilotek nie natłuszczaj formy). Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
Mleko zagrzej (nie gotuj), dodaj kawę i wymieszaj, żeby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao i cukier. Wymieszaj dokładnie składniki i w środku zrób dołek. Wlej do niego mleko z kawą, lekko ubite jajka i masło. Szybko wymieszaj, by połączyć składniki.
Łyżką nakładaj ciasto do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz przez 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu i przed podaniem wierzch każdej muffinki możesz udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną.