Desery Przepis na:
Murzynek

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3916
Dodano: 31.05.2017
Odsłon: 9431
Składniki
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
-
Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut).
-
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze do przepisu (2)

gochna55 02 czerwca 2017Zgłoś do usunięcia
W moim przepisie jest mleko - zamiast wody, a robię to ciasto od 45 lat. Dodawałam jeszcze (oczywiście nie zawsze) parę łyżek kwaskowatego dżemu (czarna porzeczka, agrest)- trochę inny smak i dłużej było wilgotne. Pozdrawiam i Twoją Babcię i Ciebie. Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz