Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Smakerze jest ok. 60 przepisów na to ciasto, więc chyba nic się nie stanie jak dołożę swój :) Aromatyczny, nie suchy, puszysty i z nutą alkoholu.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7940
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1257
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13726
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7940
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1257
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13726
Składniki
W garnku rozpuścić i zagotować kakao, wodę i cukier. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odlać do garnuszka pół szklanki na polewę. Resztę masy oziembić.
Do wystudzonej (ciepłej, ale nie gorącej) masy dodać żółtka, miksować, dodać mąkę, proszek, rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa), rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), alkohol, aromat, miksować. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Przelać do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem), piec 45 minut w 175 stopniach. Gotowe ciepłe ale nie gorące ciasto polać odłożoną wcześniej polewą. Posypać orzeszkami.