Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Smakerze jest ok. 60 przepisów na to ciasto, więc chyba nic się nie stanie jak dołożę swój :) Aromatyczny, nie suchy, puszysty i z nutą alkoholu.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 350
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1764
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 346
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 350
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1764
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 346
Składniki
W garnku rozpuścić i zagotować kakao, wodę i cukier. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odlać do garnuszka pół szklanki na polewę. Resztę masy oziembić.
Do wystudzonej (ciepłej, ale nie gorącej) masy dodać żółtka, miksować, dodać mąkę, proszek, rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa), rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), alkohol, aromat, miksować. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Przelać do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem), piec 45 minut w 175 stopniach. Gotowe ciepłe ale nie gorące ciasto polać odłożoną wcześniej polewą. Posypać orzeszkami.