Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1030
Dodano: 12.12.2011
Odsłon: 24648
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
W garnku rozpuścić i zagotować kakao, wodę i cukier. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odlać do garnuszka pół szklanki na polewę. Resztę masy oziembić.
Do wystudzonej (ciepłej, ale nie gorącej) masy dodać żółtka, miksować, dodać mąkę, proszek, rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa), rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), alkohol, aromat, miksować. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Przelać do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem), piec 45 minut w 175 stopniach. Gotowe ciepłe ale nie gorące ciasto polać odłożoną wcześniej polewą. Posypać orzeszkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Sygitta 02 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
pysznie wygląda, napewno wyprobuje i dodaje do ulubionych:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

anetaa26 12 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
wyglada smakowicie :) przepis do ulubionych :)1 Kto głosował? | Odpowiedz