Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek przełożony kremem

Murzynek przełożony kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 925 Ocena: 6452

Dodano:

Odsłon: 2354

Z racji tego że dziś przyjeżdża do mnie córcia wczoraj wieczorem przygotowałam ciasto a mianowicie murzynek przełożony dżemem malinowym swojskim oraz gotowym kremem.

Składniki

  • ciasto :
  • 5 jajek mniejszych M,
  • 1,5 szklanki cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 5 łyżek śmietany 18 %,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 250 g margaryny tortowa,
  • 3 szklanki mąki luksusowa lub tortowa,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego.
  • polewa :
  • 2,5 łyżki miękkiego masła,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki wody.
  • dodatkowo :
  • 1 opakowanie kremu 140 g.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Murzynek przełożony kremem

Przygotowanie

  1. Na początek do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Całość dokładnie miksować najpierw na małych obrotach miksera a następnie na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy jajecznej do tak zwanego kogla mogla, masa jajeczna wychodzi dość gęsta.

  2. Gdy już mamy dokładnie ubitą masę jajeczną wtedy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, dodać również aromat dowolny ja dałam cytrynowy ( bardzo dobrze komponuje się z ciastem ), dodać także śmietanę oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ).

  3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 32 / 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą, wyrównać wierzch ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, gdy już trochę przestygnie wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu i poczekać aż całkowicie wystygnie. Ostygnięte oddzielić od papieru do pieczenia.

  4. Gdy ciasto już prawie ostygło przygotować krem ( można zrobić swojski krem kto jaki woli ). Gotowy krem robię z mniejszej ilości mleka niż w opisie aby krem był bardziej sztywny. Czyli do miski wlać trzy czwarte szklanki mleka 3,2 % wsypać zawartość z opakowania i zmiksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania kremu.

  5. Następnie przygotowujemy swoja polewę do małego garnuszka dodać wszystkie składniki i na małym ogniu mieszając rozpuścić wszystko ( nie gotować polewy ). Specjalnie zrobiłam bardziej lejącą aby wchłonęła się w ciasto.

  6. Jak już mamy przygotowany krem oraz polewę a ciasto ostygło przekroić go wzdłuż na dwa placki. Wierzchnią część ciasta górą położyć na dno blaszki, posmarować dowolnym dżemem ( ja dałam swojski malinowy bezpestkowy ) na dżem wyłożyć cały przygotowany krem rozsmarować po całości i przykryć spodnią częścią ciasta. Na tak przygotowane ciasto polać przygotowaną polewę czekoladową i udekorować dowolną posypką dekoracyjną ( u mnie maczek ).

  7. Ciasto wyszło bardzo puchate i smaczne a dodanym kremem ajerkoniak smakuje rewelacyjnie. Takie ciasto będzie świetnym dodatkiem na stole Wielkanocnym lecz nie tylko ponieważ można go zaserwować dla rodziny jak również dla gości których się spodziewamy. Murzynek nie jest suchy lecz lekko wilgotny , Ciasto jest godne polecenia za co ręczę moim nazwiskiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń