Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to klasyka. Szybkie i proste ciasto do kawy czy na podwieczorek. Tym razem podaję przepis na murzynka z dodatkiem malin. Wychodzi jeszcze smaczniejszy niż solo, bo maliny nadają mu nutki owocowej, która przełamuje czekoladowy smak ciasta. Polecam ten przepis, bo ciasto jest proste, a bardzo smaczne. Ponadto długo zachowuje świeżość i nie wysycha.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8359
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1217
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8359
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1217
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 652
Składniki
W dużym garnku ( takim, aby potem zmieściły się w nim wszystkie składniki ) roztapiamy margarynę. Dodajemy do niej 4 łyżki wody, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia składników. Studzimy
Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na jednolitą masę
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję
Na koniec dodajemy maliny i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy
Ciasto przekładamy do formy ( u mnie tortownica o śr 23 cm ) wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut do tzw. suchego patyczka ( tz wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka jest sucha, ciasto jest gotowe ). Ciasto pozostawiamy chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmujemy. Po lekkim przestudzeniu rozpinamy formę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. następnie obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową