Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, satysfakcjonujący i puszysty deser. Jest to świetny przepis nie tylko dla wegan, ale także dla wszystkich, którzy mają ochotę na odrobinę mocno czekoladowej słodyczy. Pomoże nam woda pozostała po namoczeniu ciecierzycy, czyli aquafaba.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 86
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 86
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 83
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 86
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 86
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 83
Składniki
Aquafabę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Do czekolady dodaj olej kokosowy. Roztop czekoladę i olej w kąpieli wodnej: połóż żaroodporną miskę na garnku z gotującą się wodą.
Po roztopieniu czekolady wyłącz grzanie pod garnkiem z wodą. Do czekolady dodaj sól, rum i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną aquafabę ubijaj przez 15 minut mikserem na wysokich obrotach. Po około dwóch minutach zacznij dodawać partiami cukier.
Połącz powstałą pianę z masą czekoladową. Trzecią część piany wmieszaj w masę czekoladową w celu jej rozluźnienia. Używając szpatułki, pozostałą pianę wmieszaj delikatnie w masę czekoladową, uważając, by nie wybić powietrza.
Powstałą czekoladową pianę podziel na porcję i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Gotowy mus przyozdób startą czekoladą lub ulubionymi owocami.
Smacznego!