Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser na okazję jak i bez okazji, a co najważniejsze jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336591
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3506
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422581
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2407
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336591
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3506
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422581
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2407
Składniki
Do jednego rondelka wkładamy łyżkę masła, połowę pianek i pokruszoną białą czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolita masę. Jeśli chcemy masę możemy zabarwić na dowolny kolor dodając odrobinę barwnika spożywczego. Do drugiego rondelka wkładamy łyżkę masła, pozostałe pianki i pokruszoną gorzką czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolitą masę. W misce ubijamy śmietankę z alkoholem. Połowę śmietanki łączymy z masą z białej czekolady, a drugą z masą z gorzkiej czekolady. Obie części dokładnie mieszamy. Mus przekładamy warstwami do pucharków. Na wierzchu każdego robimy kleks z jasnej/ciemnej masy i za pomocą wykałaczki robimy esy floresy. Mus odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na 30 minut. Przed podaniem możemy dowolnie udekorować.