Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy w 15 minut

Mus czekoladowy w 15 minut

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1565

Dodano:

Odsłon: 547

Idealny deser na okazję jak i bez okazji, a co najważniejsze jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Składniki

  • czekolada biała 100 g
  • czekolada gorzka minimum 64% 100 g
  • mini pianki marschmallow 200g
  • masło 2 łyżki
  • słodka śmietanka 42% 400g
  • biały rum 2-3 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do jednego rondelka wkładamy łyżkę masła, połowę pianek i pokruszoną białą czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolita masę. Jeśli chcemy masę możemy zabarwić na dowolny kolor dodając odrobinę barwnika spożywczego.

    Do drugiego rondelka wkładamy łyżkę masła, pozostałe pianki i pokruszoną gorzką czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolitą masę.

    W misce ubijamy śmietankę z alkoholem. Połowę śmietanki łączymy z masą z białej czekolady, a drugą z masą z gorzkiej czekolady. Obie części dokładnie mieszamy.

    Mus przekładamy warstwami do pucharków. Na wierzchu każdego robimy kleks z jasnej/ciemnej masy i za pomocą wykałaczki robimy esy floresy. Mus odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na 30 minut. Przed podaniem możemy dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń