Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję Wam mus czekoladowy z jeżynami z dodatkiem chilli i kardamonu. Słodki smak kremu czekoladowego idealnie smakuje z kwaśnymi jeżynami. Mniaam!
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 46
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17371
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4785
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 46
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17371
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4785
Składniki
Oba rodzaje czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodajemy chilli i kardamon. Czekoladę pozostawiamy do ostygnięcia, aż czekolada nie będzie ciepła w dotyku - ale nadal płynna.
Kremówkę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć wlewamy do niej całą czekoladę. Miksujemy. Następnie cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy kajmak. Ubijamy do czasu powstania gładkiej masy.
Na dnie miseczek układamy jeżyny, przykrywamy musem czekoladowym. Dekorujemy resztą owoców i czekoladą.
Możemy podawać od razu jako miękki krem lub po schłodzeniu w lodówce jako jędrny mus.