Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i delikatny mus dla łasuchów :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11446
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4979
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10021
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11446
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4979
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10021
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Składniki
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ta, by jej dno nie dotykało wody). Gdy czekolada się roztopi, odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do lekko przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy kremówkę i delikatne łączymy ją z masą czekoladową. Na końcu masę czekoladową łączymy z ubitymi białkami i lekko mieszamy całość.
Na dno pucharków, niedużych szklanek lub kokilek wrzucamy po kilka malin, następnie nakładamy mus. Pucharki owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami i bitą śmietaną.