Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i delikatny mus dla łasuchów :)
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1419
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3217
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 291
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1419
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3217
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 291
Składniki
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ta, by jej dno nie dotykało wody). Gdy czekolada się roztopi, odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do lekko przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy kremówkę i delikatne łączymy ją z masą czekoladową. Na końcu masę czekoladową łączymy z ubitymi białkami i lekko mieszamy całość.
Na dno pucharków, niedużych szklanek lub kokilek wrzucamy po kilka malin, następnie nakładamy mus. Pucharki owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami i bitą śmietaną.