Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam zaległy przepis na fajny deser na Sylwestra. Mus szampański to propozycja karnawałowa, można ją także przygotować na Walentynki lub na inne okazje. To puszysty deser, idealne połączenie alkoholu, śmietanki i owoców. Mus jest szybki w przygotowaniu i naprawdę pyszny, polecam!
Składniki
Żelatynę namoczyć w wodzie, pozostawić na około 7-10 minut, żeby napęczniała. W garnku zagotować wodę. Żółtka wrzucić do metalowej miski i dodać cukier. Na gotującą się wodę położyć miskę. Ubijać żółtka z cukrem nad kąpielą wodną do momentu, aż zrobi się nam jasna i puszysta masa. Do masy dodawać stopniowo wino musujące i dokładnie wymieszać. Miskę ściągnąć z garnka. Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Można także włożyć naczynie z żelatyną do gorącej wody i mieszać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Następnie powolnym strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką, dodać całą żelatynę do masy i wymieszać.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę w 2-3 partiach dodać do musu i wymieszać delikatnie, tak żeby konsystencja była puszysta i nie było grudek. Mus przelać do kieliszków i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym serwowaniem można udekorować deser dowolnymi owocami, u mnie mandarynki. Doskonale pasują tutaj również truskawki, maliny lub granat. Smacznego!