Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten smacznyny i delikatny mus truskawkowy to świetny sposób na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Krokant pistacjowy dodaje mu wyjątkowego smaku. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, jedynie czas oczekiwania wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością to zrekompensuje.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 513
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 513
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Składniki
Truskawki oczyscic i drobno zmiksowac.
Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. W misce wymieszac twaróg, jogurt, cukier, sól, starta skórke i odrobine soku z cytryny, wanilie i zmiksowane truskawki. Wymieszac az do uzyskania gladkiej konsystencji.
Wyjac zelatyne z wody, wycisnac i delikatnie podgrzac z 3 lyzkami mieszanki twarogowej, nastepnie dodac do reszty mieszanki twarogowej i wymieszac z niezbyt sztywno ubita smietana.
Przelac mase truskawkowa do szklanek i odstawic do lodówki na co najmniej 3 godziny. Wylozyc blache do pieczenia papierem pergaminowym i lekko ja natluscic. Grubo posiekac pistacje i odstawic. Wymieszac cukier z wodą i delikatnie podgrzac. Rozpuscic cukier, mieszajac od czasu do czasu. Po calkowitym rozpuszczeniu zwiekszyc ogien do wysokiego i gotowac bez mieszania, az cukier stanie sie zlocistobrazowy. Zajmie to ok. 10 minut. Dodac posiekane pistacje, maslo i sól. Mieszac szybko, az pistacje równomiernie pokryja sie karmelem.
Natychmiast wylac mieszanke karmelowo-pistacjowa na przygotowana blache do pieczenia i równomiernie rozprowadzic szpatulka lub grzbietem lyzki. Pozostawic do calkowitego ostygniecia. Zajmie to ok. 30 - 60 minut. Polamac stwardniala mase na kawalki i posiekac. Posypac mus truskawkowy krokantem i udekorowac truskawkami i np. mala galazką rozmarynu.