Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsze Ciasto ptysiowe

Najlepsze Ciasto ptysiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 834 Ocena: 17049

Dodano:

Odsłon: 19625

To jest najlepszy przepis na doskonałe ciasto ptysiowe. Ciasto dla tych którzy nie lubią wyrabiania ciasta rękami.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • 1 kostka margaryny ( 250 g )
  • woda 2 szklanki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Najlepsze Ciasto ptysiowe

Przygotowanie

  1. W saganku zagotuj wodę z margaryną i szczyptą soli.
    Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsyp całą mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek saganka i będzie miało szklisty kolor, znak to że jest gotowe i można zdjąć z ognia.
    Gdy ciasto lekko przestygnie dodawaj po jednym jajku, cały czas energicznie ubijając. Gotowe.
    Ciasto możemy używać do zrobienia ptysi, karpatki.
    Takie ciasto piecz w gorącym piekarniku od 190-210 C, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 10-15 minut.
    Należy pamiętać że ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia i należy zostawić odstępy pomiędzy porcjami.
    Ptysie i karpatkę piecz około 30 minut.
    Gotowe ptysie możemy przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia ) nawet kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego 2018 Ptyśki i karpatka zawsze dobre, no i ten pyszny krem budyniowy, mniami :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 23 lutego 2018 Aż mi zapachniały, biorę przepis, kilka ptysiów i zmykam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń