Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 834 Ocena: 17049
Dodano: 22.02.2018
Odsłon: 19625
> 6 os. | 60 min | średnie | tanie |
W saganku zagotuj wodę z margaryną i szczyptą soli.
Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsyp całą mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek saganka i będzie miało szklisty kolor, znak to że jest gotowe i można zdjąć z ognia.
Gdy ciasto lekko przestygnie dodawaj po jednym jajku, cały czas energicznie ubijając. Gotowe.
Ciasto możemy używać do zrobienia ptysi, karpatki.
Takie ciasto piecz w gorącym piekarniku od 190-210 C, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 10-15 minut.
Należy pamiętać że ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia i należy zostawić odstępy pomiędzy porcjami.
Ptysie i karpatkę piecz około 30 minut.
Gotowe ptysie możemy przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia ) nawet kilka dni.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 23 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Ptyśki i karpatka zawsze dobre, no i ten pyszny krem budyniowy, mniami :D3 Kto głosował? | Odpowiedz

Kate85 23 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Aż mi zapachniały, biorę przepis, kilka ptysiów i zmykam ;) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz