Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony w boju przepis na domowe pączki. Ich wykonanie zajmie nieco ponad godzinę!
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 157
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 157
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Składniki
Mleko należy podgrzać w rondelku (nie powinno przekroczyć temperatury 50C) do mleka dodajemy 1 łyżkę cukru (pomniejszamy z puli 70g) i 1 łyżkę mąki (pomniejszamy z puli 500g). Wszystko mieszamy i zostawiamy na chwilę do momentu aktywacji drożdży. W tym czasie przechodzimy do kolejnego kroku
Żółtka i jajko wraz z pozostałym cukrem ucieramy w robocie planetarnym albo mikserze do momentu powstania gładkiej puszystej masy. Zajmie nam to dobrą chwilę - mniej więcej 5 minut.
Do misy przelewamy zaczyn drożdżowy (mleko z drożdżami, cukrem i mąką) przygotowane wcześniej. Dodajemy ubitą masę z żółtek, jajka i cukru. Dodajemy roztopione masło i łyżkę spirytusu. Teraz możemy dodać mąkę i sól. Całość wyrabiamy mikserem za pomocą haków, lub w robocie planetarnym za pomocą haka. Alternatywą jest ręczne wyrobienie ciasta. Ciasto jest gotowe kiedy będzie miało jednolitą strukturę (zajmuje to około 7-8 minut przy pomocy miksera). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Alternatywą, którą bardzo polecam jest rozgrzanie piekarnika na 40C i wstawienie tam ciast na 20 minut (tworzymy w ten sposób naturalny garownik).
Kiedy ciasto urośnie za pomocą szpatułki przekładamy je na blat delikatnie oprószony mąką. Dzielimy na 12 równych części (u mnie wyszło 11 po 90g i jeden 80g). Zwijamy podzielone kawałki jak domowe bułeczki. Teraz musimy je rozpłaszczyć i nadziać marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem. Po nałożeniu nadzienia zwijamy delikatnie pączki robiąc z nich ponownie bułeczkę. Zostawiamy na chwilę do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy w garnku olej do temperatury 180C. Minimum 1,5l
Kiedy pączki lekko podrosną smażymy je na oleju przez około 2-3 minuty na jednej stronie. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i znowu smażymy. Sugeruję aby pączki wyjmować z oleju za pomocą łyżki cedzakowej dać im ocieknąć z nadmiaru tłuszczu i położyć na ręczniku papierowym. Pączki powinny chwilkę ostygnąć przed jedzeniem. Przed jedzeniem posypujemy je cukrem pudrem. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak wykonać ciasto i zwinąć pączki. Smacznego!