Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio trochę się napiekłam, bo to albo festyny przedszkolny albo parafialny, a to zakończenie przedszkola, więc dobre ciacha jak najbardziej wskazane. A na festyn najlepszy jest oczywiście drożdżowiec i to na świeżych truskawkach. Zapraszam na najlepszy placek drożdżowy, który kiedykolwiek jedliście, jest bardzo wilgotny, a kruszonka mega chrupiąca. Jedna blaszka to zdecydowanie za mało :)
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 279
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104577
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9086
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 279
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104577
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9086
Składniki
Na samym początku umyć, osuszyć i odszypułkować truskawki. Ciasto W pierwszej kolejności drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru i zostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić masło, dodać stopniowo śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając. Do wyrośniętych drożdży wbić jajko, dodać żółtka i całość dokładnie wyrabiać drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru. Następnie do roztrzepanych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (masło wraz z śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, do powstania pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1 godziny. Kruszonka W międzyczasie przygotować kruszonkę. Obie mąki przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej kruszonkę, włożyć do lodówki. Przygotowanie ciasta Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę, zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min., a następnie delikatnie układać pokrojone na pół truskawki i wyrobioną kruszonkę. Pieczenie Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika , pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni).
Smacznego
Najlepszy jeszcze ciepły :)
:)
:)
Bardzo polecam :)