Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
flambirowanie nadaje deserowi wykwintny smak, zamiast rumu można użyć wódki smakowej np. piernikowej, polecam
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 891
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22979
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15398
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 891
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22979
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15398
Składniki
Mąkę połączyć z mlekiem i wodą, dodać olej i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Odstawić na pół godziny.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić śliwki i cukier. Smażyć aż cukier się rozpuści, a śliwki lekko zmiękną. Wlać rum, podpalić. Flambirować do wygaśnięcia płomienia.
Na drugiej patelni smażyć naleśniki, po około minucie z każdej strony (ciasto zawiera olej, więc można smażyć na suchej patelni).
Usmażone naleśniki składać w koperty, wyłożyć na nie śliwki i posiekane orzechy włoskie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.