Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
flambirowanie nadaje deserowi wykwintny smak, zamiast rumu można użyć wódki smakowej np. piernikowej, polecam
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 35
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 48
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 50
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 55
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 37
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 35
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 48
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 50
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 55
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 37
Składniki
Mąkę połączyć z mlekiem i wodą, dodać olej i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Odstawić na pół godziny.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić śliwki i cukier. Smażyć aż cukier się rozpuści, a śliwki lekko zmiękną. Wlać rum, podpalić. Flambirować do wygaśnięcia płomienia.
Na drugiej patelni smażyć naleśniki, po około minucie z każdej strony (ciasto zawiera olej, więc można smażyć na suchej patelni).
Usmażone naleśniki składać w koperty, wyłożyć na nie śliwki i posiekane orzechy włoskie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.