Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
flambirowanie nadaje deserowi wykwintny smak, zamiast rumu można użyć wódki smakowej np. piernikowej, polecam
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę połączyć z mlekiem i wodą, dodać olej i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Odstawić na pół godziny.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić śliwki i cukier. Smażyć aż cukier się rozpuści, a śliwki lekko zmiękną. Wlać rum, podpalić. Flambirować do wygaśnięcia płomienia.
Na drugiej patelni smażyć naleśniki, po około minucie z każdej strony (ciasto zawiera olej, więc można smażyć na suchej patelni).
Usmażone naleśniki składać w koperty, wyłożyć na nie śliwki i posiekane orzechy włoskie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.