Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśnikowy tort tiramisu to zaskakująca wariacja na temat tradycyjnego tiramisu. Główną zaletą tego deseru jest jego piękna prezentacja. Jednak zobaczysz to dopiero po pokrojeniu ciasta. Wykonanie tortu jest nieco pracochłonne, ale efekt jest wart tego wysiłku.
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 71
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 144
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 71
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 144
Składniki
Wbij białka do miski, wsyp szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. W międzyczasie dosyp cukier, następnie dodaj żółtka i nadal ubijaj, aby powstała puszysta masa. Powolnym strumieniem dolej rozpuszczone, płynne masło, a następnie (naprzemiennie) dodawaj mleko i mąkę. Na koniec dodaj likier i espresso. Rozgrzej patelnię i smaż na niej cienkie naleśniki, odkładając je na talerz. Powinno wyjść około 20 sztuk.
Wykonaj krem. Do misy robota kuchennego przełóż mascarpone, sól i cukier puder. Ubij mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj espresso i amaretto. W osobnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę i dodaj do serowego kremu, po czym wymieszaj delikatnie. Od powstałej porcji masy serowej odłóż około 200 g do udekorowania tortu.
Na tacy lub dnie tortownicy układaj naleśniki, smaruj przygotowanym kremem i lekko posypuj kakao (najlepiej przez sitko) każdą warstwę. Górną część ciasta możesz przybrać wkładając krem do rękawa cukierniczego, a wykończyć przesianym kakao wraz z kawą rozpuszczalną. Tort będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.