Do góry

Desery Przepis na:

napoleon

napoleon

Autor:

Przepisów i artykułów: 558 Ocena: 20194

Dodano:

Odsłon: 84963

ciasto składa się z 16 cieniutkich placków przełożonych kremem więc jest trochę czasochłonne ale pyszne. Najlepiej smakuje trzeciego dnia ;) ( więcej nie dotrwał)

Składniki

  • ciasto: 150g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki octu
  • 200ml wody
  • 1 jajo
  • Krem: 1 puszka masy kajmakowej
  • 800ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • duży budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
napoleon

Przygotowanie

  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać ocet, wodę, jajo, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie.

  2. Przygotować 2 blaszki i 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 5 minut w temp 200st. Gdy jedne sie pieką rozwałkowywać następne.

  3. Żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka dodać mąkę i budyń, wymieszać. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Gotujemy po prostu budyń. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

  4. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując, dodawać partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie łyżką wymieszać

  5. Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2-3 łyżki), przykryć kolejnym blatem, posmarować itd. Gdy wszystkie blaty zostaną ułożone, tort przykryć folią i wstawić lodówki. Po ok. 4 godzinach blaty zmiękną, opadną. Wtedy można wyrównać brzegi,

  6. Ciasto przed włożeniem do lodówki wyglądało okrutnie byłam przerażona i jednocześnie zła że tyle się narobiłam a efekt mizerny. Ale na szczęscie blaty "opadły" ciasto sie wyrównało i było ok :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń