Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to ciastko z kremem budyniowym. W Polsce znana jest także jako kremówka. Choć bazą deseru jest ciasto francuskie, a jego nazwa kojarzy się z cesarzem Bonaparte, napoleonkę wynaleziono… w Neapolu! To tylko jedna z wielu ciekawych historii, jakie wiążą się z napoleonką. Na rodzimym gruncie dotyczą one np. słynnych kremówek papieskich. A jak przyrządzić to smakowite ciastko?
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3824
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 289
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3824
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 289
Składniki
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń i przekrój mocno schłodzony arkusz ciasta francuskiego na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podziurkuj w kilku miejscach widelcem i od razu wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Ostudź. W ten sam sposób upiecz drugi arkusz.
Odlej około 250 ml mleka i wymieszaj dokładnie mikserem z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. W garnku z nieprzywieralną powłoką zagotuj resztę mleka z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Gdy mleko zrobi się gorące, roztop w nim masło. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka z masłem i cukrem powoli wlej mleko z mąką i żółtkami. Cały czas mieszaj przy tym zawartość garnka mikserem lub rózgą cukierniczą. Gdy składniki się połączą, gotuj je jeszcze przez chwilę, aż krem zgęstnieje.
Ciepłym kremem poprzekładaj blaty upieczonego ciasta francuskiego. Gdy napoleonka wystygnie, pokrój ją na mniejsze porcje i oprósz cukrem pudrem.