Do góry

Desery Przepis na:

Niebiański tort

Niebiański tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 297

Dodano:

Odsłon: 1636

Ciasto jest bardzo lekkie, smaczne, smak zaskakuje podniebienie. Nigdy nic nie zostaje.

Składniki

  • Składniki na 2 krążki:
  • 100g masła lub margaryny jak to lubi ( ja używm tylko masła)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka ( białka odłożyć do beza)
  • 150g mąki pszennej
  • Przygotowanie beza:
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta cynamonu
  • płatki migdałowe do posypania beza przed pieczeniem
  • 400ml śmietany 30%
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Niebiański tort

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta łączymy i mieszamy mikserem, ciasto będzie gęste, dzielimy na 2 części, bo tyle potrzebujemy krążków
    i wyklejamy 2 foremki.

  2. Białka ubijamy na pianę, zalewamy ciasto i górę posypujemy płatkami migdałów.
    Foremki z ciastem i zalanym białkiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175°C przez 15-20 minut.

  3. Owoce:
    Można użyć owoców w/g uznania np. maliny, wiśnie bez pestek, jagody amerykańskiej, truskawki itp.
    Ja piekę to ciasto z owocami agrestu ze słoika, bo najlepiej mi smakuje.
    Owoce przecedzamy aby oddzielić sok. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody (tyle ile potrzeba w sumie do rozpuszczenia galaretki agrestowej)
    Zagotowujemy, dodajemy owoce, galaretkę agrestową i studzimy.

  4. Śmietanę 30% , 400ml ubijamy.
    Kolejność układania warstw:
    Krążek upieczony (ciasto z bezą), owoce, ubita śmietana i na górę również upieczony krążek.
    Tak jak na zdjęciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń